neděle 15. května 2016

Vícestupňová raketa

Všeobecně se předpokládá, že vícestupňové rakety jsou vynálezem moderní doby, ale v historických záznamech jsou záznamy, že tomu tak není.

Už ve 14. století vyšlo v Číně odborné pojednání o vojenství s názvem Huolongjing, ze kterého se kromě jiného dozvídáme o existenci dvoustupňové zbraně s raketovým pohonem. Jedním z autorů pojednání, věnovanému střelnému prachu, jeho použití v kanonech, jeho složení a jeho schopnostem, je Liu Ji, jenž byl v roce 1375 na příkaz císaře Zhu Yuanzhanga popraven. Původní vydání díla se nedochovalo, první známé vydání je až z roku 1412.

Přesné fungování zbraně není zcela jasné, ale je však jisté, že když dohořela první raketa, zažehla roj menších raket, které vylétly z její přední části tvarované jako dračí hlava. Při pokusech o vytvoření repliky této zbraně se nepodařilo zajistit, aby dohořívající prach v "prvním stupni" zažehl přesně v potřebný okamžik pohonné směsi v raketách "druhého stupně".

S dalšími vícestupňovými raketami se setkáváme v oblasti ohňostrojů, když se ohněstrůjci snažili vícestupňovými raketami rozšířit efekty ohňostrojů a jejich cílem bylo udivit diváky. Nákres dvoustupňové rakety pro ohňostroje z roku 1529 se dochoval v archivu rumunského města Sibiu. Jeho autorem byl rakouský dělostřelecký důstojník Conrad Haas (1509 - 1576), který v Hermannstadtu (dnešní Sibiu) působil jako velitel dělostřeleckého skladiště pro Transylvánské knížectví a společně s Johannem der Valachem se zabývali konstrukcí ohněstrůjných raket.

Haas v roce 1536 navrhl třístupňovou raketu, u níž bylo oddělování jednotlivých stupňů doprovázeno světelnými efekty, a v roce 1555 čtyřstupňovou raketu, kterou také vyzkoušel za letu. Svoje konstrukce popsal v roce 1556 v knize "Kunstbuch", na které pracoval od roku 1529. V rukopisu obsahující 282 stran (209 je věnováno raketám) jsou popsány vícestupňové rakety, svazky raket, zvonovitý tvar trysky a deltovité stabilizační plochy. Haasovo dílo nevyšlo tiskem a proto jeho návrhy zapadly a musely být později znovu vynalezeny.

Žádné komentáře:

Okomentovat